Szily Művek

Ezt a honlapot azért csináltam, hogy másnak örömet okozzak. Rendelj tőlem és nem bánod meg! :D

 Előétel:


Halászlé


hozzávalók 4 főre
  • szeletelt ponty / fej, farokrész, halszeletek, ikra, haltej /
  • 5 db nagy hagyma
  • 5 dkg zsír
  • pirospaprika,
  • 1 halászlésűrítmény
  • ecet
  • bors
  • 1 db kis sűrített paradicsom
  • 6 db száraz csöves-/ cseresznyepaprika
  • elkészítés
    A halszeleteket, a fejet, a farkot egy tálba tesszük. Megszórjuk sóval, borssal és pici ecetet öntünk rá. Jól összeforgatjuk, és a hűtőbe tesszük.
    A hagymákat először félbe, majd szeletekre vágjuk /kb. 3 mm/, és a zsíron megdinszteljük picit.
    Tűzről lehúzzuk, és beletesszük a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi lét szeretnénk kapni.
    Sózzuk, borsozzuk, beletesszük egészben a szárazpaprikákat, a sűrített paradicsomot, a halászlésűrítményt , és 15 percig gyenge tűzön forraljuk. Amikor a hagyma már puha , akkor a halszeleteket  az ikrát, a haltejet is beletesszük, és készre főzzük -kb. 10 perc.
    költség: 
    4000 Ft
    költség egy főre: 
    1000 Ft
    elkészítettem: 
    100 alkalommal

    Főétel:

    Sült pisztráng mandulával

    hozzávalók 2 főre
            2 pisztráng
    • olívaolaj
    • tengeri só
    • 15 dkg vaj
    • 1 kis csokor petrezselyem
    • 2 citrom karika
    • 10 dkg mandula
    elkészítés
    A sütőt előmelegítjük.
    A pisztrángot megtisztítjuk, egy tepsit alufóliával kibélelünk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, belehelyezzük a halakat, megsózzuk, a hasába egy pár darabka vajat, egy-egy szelet citromot, petrezselyem zöldjét pakolunk.
    A tetejére szintén vajdarabkákat morzsolunk, kevés olívaolajat öntünk rá, az előmelegített sütőben megsütjük, néha locsolgatva a vajas olajjal, ami kisül belőle.
    Miközben a pisztráng sül, kevés vajban alacsony lángon világos színűre megpirítjuk a mandulát, ha a hal majdnem kész, hozzáöntjük, és együtt készre sütjük.
    sütési hőfok: 
    180°C

    Desszert:

    Különleges mézes szelet

    hozzávalók 7 főre

    Mézes töltelékhez:

    • 3,5 dl tej
    • 1 vanília rúd
    • 1 cs főzős vaníliás pudingpor
    • 2 ek méz
    • 2 ekanál cukor
    • 20 dkg vaj

    Pralinéhoz:

    • 10 dkg mogyoró vagy dió
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg méz

    Mézes piskótához:

    • 6 tojás
    • 12 dkg cukor
    • 5 dkg méz
    • 12 dkg finomliszt
    • 1 csipet só

    Összeállításhoz:

    • 5 dkg méz
    • fél dl forró víz
    • 15 dkg málnalekvár
    • 1 bio citrom reszelt héja
    elkészítés
    1. A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük.
    2. Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat.
    3. A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük.
    4. A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni.
    5. A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe.
    6. A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük.
    7. Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük.
    8. A pralinét darálóban durvára őröljük.
    9. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel.
    10. A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk.
    sütési hőfok: 
    175°C
    sütési mód: 
    alul-felül sütés
    tepsi mérete: 
    40x30x3 cm






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 8
Heti: 23
Havi: 40
Össz.: 55 232

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi receptek
Szily Művek - © 2008 - 2024 - szilimuvek.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »